Hogyan készüljünk fel a kerékpáros szezonra, és mire figyeljünk a forgalomban?

Hogyan készüljünk fel a kerékpáros szezonra, és mire figyeljünk a forgalomban?

Hogyan készüljünk fel a kerékpáros szezonra, és mire figyeljünk a forgalomban?

A kerékpárunk mellett magunkat is fel kell készítenünk a szezonra, hiszen a kerékpár egy eszköz, amit mi irányítunk a forgalomban. Néhány hónap alatt elszokunk a biciklizéstől és kondíciónk sem vethető össze a szezon végivel. Kezdjünk egyszerűbb és rövidebb távokkal, hogy izmaink visszaszokjanak, mozdulataink újra könnyedek, reakcióink újból gyorsak legyenek. Fontos, hogy fokozatosan hozzuk magunkat formába és ne a tavaly év végi teljesítményünket várjuk el első biciklizésünkkor. Vigyázzunk, mert a reflexeink is lassúbbak, ezért a megszokottnál is jobban figyeljünk és tervezzünk előre, elkerülve a vészhelyzetek kialakulását.

Szemléletformáló rovat kerékpárosoknak, gyalogosoknak, autósoknak!
Műsorvezető: Vendégünk Kakasy Botond, a Szekler Teker Egyesület tagja, akivel A bringás szezonra való felkészülésről fogunk beszélgetni.
Fontos információ a fenntartható közlekedésről. A műsorszám közreműködő partnere a Szekler Teker Egyesület.

Fontos, hogy ne megszokásból biciklizzünk a szokott útvonalainkon, ugyanis több hónap telt el, hogy utoljára arra  tekertünk. Azóta változhatott a forgalmi rend, állandó vagy ideiglenes terepakadályok jelenhettek meg. Tavasszal az autósok és a gyalogosok sincsenek hozzászokva a kerékpárosok jelenlétéhez, mindig jó előre jelezzük szándékunkat elkerülve a balesetet. Bármilyen manőverre készülünk próbáljunk szemkontaktus teremteni az autó/gyalogos sofőrjével, meggyőződve, hogy ő is tudomásul vette szándékunkat. Ilyenkor az autósok részéről is nagyobb megértés szükséges, pl. egy előzésnél is bőven rá kell hagyni a biztonsági távolságot vagy kivárni a még bizonytalankodó kerékpáros szándékát az útkereszteződésben. Tizennégy éves kortól lehetünk kerékpáros résztvevői a közúti forgalomnak, ami feltételezi KRESZ alapos ismeretét. Ha nem részsültünk ilyen képzésben akkor mindenképp végezzünk el egy tanfolyamot, de rutinosabb kerékpárosoknak is javallott időnkét ellenőrizni a változásokat.

Közlekedési eszköztől függetlenül legyünk elővigyázatosak és türelmesek egymással.

Kerékpározni jó, kerékpározni előnyös, légy jófej és pattanj nyeregbe!

Megosztás

Hozzászolások