Hogyan készüljünk fel a kerékpáros szezonra és hogyan készítsük fel a kerékpárunkat?

Hogyan készüljünk fel a kerékpáros szezonra és hogyan készítsük fel a kerékpárunkat?

A szezonra való felkészülés vagy fogalmazhatunk úgy is, hogy visszatérést a közlekedésbe kerékpárral két részre bontanám: 1. készítsd fel a bringád, 2. készítsd fel magad.

Először vegyük alaposan szemügyre kerékpárunkat. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hogy ősszel milyen problémákkal tettük a pince vagy garázs mélyére. Forgassuk meg a kerekeket, a hajtókart és kormányt. Mindnek könnyedén plusz zajok, kattogás, súrlódás nélkül kell forogniuk a tengelyeik körül. A forgásirányra merőlegesen mozgassuk a kerekeket és a hajtóművet, több pozícióban is, ezzel kiszűrve a kotyogás lehetőségét. Az első fék behúzásával és a kerékpár hintáztatásával nézzük meg kotyog-e a kormány/villa.

Szemléletformáló rovat kerékpárosoknak, gyalogosoknak, autósoknak!
Műsorvezető: Vendégünk Kakasy Botond, a Szekler Teker Egyesület tagja, akivel A bringás szezonra való felkészülésről fogunk beszélgetni.
Fontos információ a fenntartható közlekedésről. A műsorszám közreműködő partnere a Szekler Teker Egyesület.

Ellenőriztük a fékeket, hogy hibátlanul és hatékonyan működjenek. Nézzük meg a fékpofák kopottságát és ha közeledik a minimum jelhez, cseréltessük még a szezon elején. Ha már biztonságosan résztvevői tudunk lenni a forgalomnak, akkor nagyon fontos hogy lássanak is bennünk. Nézzük meg az első és hátsó lámpákat kellő erősségű-e a fényük, ellenőrizzük minden fényvisszaverő a funkcionalitásának megfelelően a helyén van-e. A láncot tisztítsuk meg és olajozzuk újra, valamint fújjunk a kerekekbe elegendő levegőt, hiszen a téli pihenőn biztosan vesztettet a nyomásból.

Egy a forgalomtól mentes helyen próbáljuk ki biciklinket, hogy éles, de kontrollált körülmények között is meggyőződjünk minden rendben van. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor vigyük szakemberhez, amúgy is szükséges a kerékpár időnkénti alaposabb újra zsírozása, a rejtett kopó alkatrészek állapotának felmérése.

Kerékpározni jó, kerékpározni előnyös, légy jófej és pattanj nyeregbe!

Megosztás

Hozzászolások