Night Ride 2

nightride2

Night Ride 2

Az éjszakai kerékpáros közlekedésnek a mottója:

„Nem csak az fontos, hogy lássunk, hanem, hogy látszódjunk is!”

Ennek érdekében a kerékpár kötelező láthatósági felszerelése a bringára elől és hátul felszerelt fényforrás. Az első fénynek kötelező mód fehér vagy sárga, a hátsó fényforrás pedig kötelező módon piros színűnek kell lennie. Az első és hátsó fények mellé még kötelező az első és hátsó macskaszem, azaz fényvisszaverő elem, ami szintén az első és hátsó fényforrással megegyező színűnek kell lennie. Fényvisszaverő elem, azaz „macskaszem” kötelezően kell legyen a kerekeken is (sárga színű), aminek funkcionalitása a bringa oldalról való észlelhetősége sötétben is. Az első kerékre szabályosan két darab macskaszemet kell felszerelni, úgy, hogy azok átlósan helyezkedjenek el, kerékpározáskor egy körkörös mozgást leírva.

Az Európai mobilitási hét rendezvénysorozathoz kapcsolódva, szeptember 22-én rendezzük meg, immár másodszorra a „Night Ride” éjszakai biciklis felvonulást. Találkozzunk a Városháza téren 20 órakor! Indulás 21 órakor.

Rendezvényünk fő célja
 a kerékpározáshoz szükséges és a törvény által is előírt kerékpáros láthatósági felszerelések használatának a népszerűsítése, tudatosítása. Légy látható, mert a láthatóság életet ment!

A kerékpározás kiemelt baleseti kockázata különösen éjszaka, illetve korlátozott látási viszonyok esetén, az észlelhetőség hiányakor lép fel. Éjjel és rossz látási viszonyok között mindig használj világítást! Ne csak korom sötétben, hanem ködben, esőben, szürkületben is. Hogy elkerüld a baleseteket közlekedj kivilágítva, viselj fényvisszaverő ruházatot!

Sehol sem ideális a biciklis forgalom: néhol kifejezetten előrelépés tapasztalható, máshol azonban igencsak kezdetleges a kerékpárosok számára kialakított infrastruktúra.

A fények és a macskaszemek mellett kötelező még a fényvisszaverő csíkokkal ellátott biciklis öltözet! Ez lehet láthatósági mellény, vagy bármilyen más öltözet, amely fényvisszaverő csíkokkal van ellátva. Ajánlott olyan láthatósági öltözetet viselni az éjszakai kerékpározáshoz, amelyen a fényvisszaverő csíkok a kerékpáros testét teljes egészében körbeérik, ugyanis ezeknek a csíkoknak az a tulajdonságuk, hogy csak a rájuk merőlegesen beeső fényforrást verik vissza hatékonyan. Figyelem! A láthatósági mellény a törvény szerint mindig a kerékpárosnál kell legyen, arra az esetre, ha a láthatósági körülmények romlanak (esteledik, köd, eső).

Megosztás

Hozzászolások